Oefentherapie en onze specialisaties 

1

Oefentherapie 

Heeft u pijn bij bewegen, staan, liggen of zitten? Gaat bewegen moeilijker dan anders? Of bent u snel buiten naar adem? Oefentherapie maakt u sterker en fitter, en vermindert de pijn door middel van een individueel op maat gemaakt oefenprogramma.

De oefentherapeut helpt u om een gezonde houding aan te leren en beter en soepeler te bewegen. Ook kan een behandeling bij de oefentherapeut vvoorkomen, verlichten of verhelpen dat lichamelijke klachten die ontstaan zijn door bijvoorbeeld blessures, stress, ziekte of spanning blijven voortduren.


Samen met de oefentherapeut gaat u aan de hand van een gerichte hulpvraag op zoek naar de oorzaak van je klachten. De oefentherapeut kijkt naar hoe u staat en beweegt, hoe u u voelt en naar uw dagelijkse activiteiten. U maakt samen een behandelplan, gebaseerd op wat u belangrijk vindt, de hulpvraag, uw doelen en situatie. U leert wat u zelf kunt doen om klachten te voorkomen of aan te pakken. U wordt hierdoor sterker, fitter en veerkrachtiger.

2

Kinderoefentherapie

De kinderoefentherapeut behandelt kinderen die problemen ervaren met bewegen of moeite hebben om bewegingen aan te leren, zoals fietsen, zwemmen, sporten of schrijven. Kinderoefentherapie helpt uw kind om meer zelfvertrouwen en plezier in bewegen te krijgen.

Het doel van kinderoefentherapie is om uw kind te helpen soepel en met plezier te leren bewegen. Kinderoefentherapie is een erkende specialisatie van algemene oefentherapie.

Een kinderoefentherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt kinderen die problemen hebben met bewegen en daar last van hebben in hun dagelijks leven. Dit gebeurt op een speelse manier waardoor uw kind het leuk vindt en gemotiveerd wordt om te bewegen.


In het kennismakingsgesprek draait het om hoe uw kind zich ontwikkelt en met welke beweegactiviteiten uw kind moeite heeft. Op basis van jullie hulpvraag als ouders, en een onderzoek naar het motorisch functioneren van uw kind stelt de kinderoefentherapeut een behandelplan op.

Als ouder(s) wordt u hierbij betrokken en krijg u ook adviezen mee voor thuis, op school en tijdens het sport- en buitenspel. Gedurende het behandeltraject wordt het motorische functioneren van uw kind regelmatig met u besproken.

Indien nodig kan de kinderoefentherapeut, na goedkeuring van u, contact opnemen met de (gym)leerkracht of trainer van uw kind om adviezen te geven of informatie uit te wisselen.


Een kinderoefentherapeut is een oefentherapeut die -na de hbo-opleiding Oefentherapie- een traject op hbo-masterniveau heeft gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van beweegproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar.

3

Slaapoefentherapie voor kinderen en volwassenen

De slaapoefentherapeut is expert in het behandelen van langdurige slapeloosheid (insomnia), ongezond slaapgedrag en storingen in het dag-en-nacht-ritme. Slaapoefentherapeuten behandelen volwassenen en kinderen met slaapproblemen; zowel problemen bij inslapen, doorslapen als het vroeg wakker worden. 

Het doel van slaapoefentherapie is om u inzicht te geven in wat de oorzaak is van uw slaapprobleem en u te leren hoe u zelf aan de slag kunt gaan om uw slaapklachten te verminderen.


Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Ze zitten tegenwoordig vaak en lang achter hun beeldscherm, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen soms melatonine. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan kunnen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toenemen. Slechte slaapgewoonten, angst, depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen en een verstoord bioritme zijn hiervan het gevolg.

Lukt het slapen van uw baby, peuter, kind of puber niet zoals u verwacht: de kinderslaapoefentherapeut kan u adviseren over dagritme, ontspanning, de dag afbouwen. Ook kunnen hulpmiddelen worden ingezet zoals helpende boekjes, stickerkaarten, spelletjes tegen angst, wekkers die aangeven wanneer het "opsta-tijd" is of tegoedbonnen voor in bed blijven. Deze hulpmiddelen halen de spanning van het bedritueel en het slapen af, waardoor uw kind rustiger zal gaan slapen en uzelf extra ruggesteun ervaart.


Een slaapoefentherapeut is een oefentherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen. Een slaapoefentherapeut heeft na de hbo-opleiding algemene oefentherapie een traject Slaapoefentherapie op hbo+ niveau gevolgd. De methode die door slaapoefentherapeuten wordt gebruikt heet cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i).

4

Psychosomatische oefentherapie

Bij psychosomatische klachten kun je voor onderzoek, behandeling en begeleiding terecht bij een psychosomatisch oefentherapeut. Een psychosomatisch oefentherapeut leert je om te ontspannen en naar je lichaam te luisteren. Door de behandeling ontdek je wat de oorzaak is van je psychosomatische klachten en leer je beter met spanning en stress om te gaan. Een psychosomatisch oefentherapeut helpt je om de oorzaak van je stress aan te pakken.


Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet (alleen maar) ontstaan door ziekte of een lichamelijk gebrek, maar het gevolg zijn van psychische of sociale factoren. Psychosomatische klachten gaan meestal niet vanzelf over.

Psychosomatische klachten kunnen ontstaan door spanning en stress. Je kunt last hebben van meerdere lichamelijke klachten tegelijkertijd. De klachten zijn vaak ingewikkeld omdat er meerdere problemen meespelen die de klachten veroorzaken.


Psychosomatische oefentherapie is beweegzorg voor mensen die lichamelijke klachten hebben die niet (alleen maar) een lichamelijke oorzaak hebben, maar waarbij ook psychische of sociale factoren meespelen. Psychosomatische oefentherapie heeft als doel om lichaam en geest weer goed met elkaar in evenwicht te brengen. Je leert de signalen van je lichaam te herkennen en krijgt hulp om op een gezonde manier met spanning en stress om te gaan.


Een psychosomatisch oefentherapeut is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een twee- of driejarige vervolgopleiding op hbo-masterniveau heeft gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van psychosomatische klachten.

5

Bekkenoefentherapie

Een bekkenoefentherapeut behandelt bekkenklachten, stoornissen in de bekkenbodem en bekkenpijn. Door bekkenoefentherapie leer je om de spieren in en rond je bekken te herkennen, trainen en ontspannen. Bekkenoefentherapeuten behandelen zowel vrouwen, mannen als kinderen.

Bij bekkenklachten heb je pijn in en rond je bekken of bekkenbodem. Je kunt ook pijn of problemen hebben bij het plassen (incontinentie), je ontlasting, vrijen, je menstruatie of tijdens je zwangerschap en na je bevalling (bekkeninstabiliteit).


Bekkenoefentherapie is beweegzorg voor mensen met bekkenpijn, bekkenklachten, bekkeninstabiliteit of problemen met de bekkenbodem. 

Bekkenoefentherapie is een erkende specialisatie van algemene oefentherapie.


Een bekkenoefentherapeut is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een tweejarig traject op hbo-masterniveau heeft gevolgd en zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van bekkenpijn en bekkenklachten.

6

Sensorische Informatieverwerking, Prikkelverwerking, SI

Sensorische informatieverwerking gaat over de verwerking van informatie die via onze zintuigen onze hersenen bereikt. Er zijn vijf zintuigen die bij iedereen bekend zijn: reuk, gehoor, smaak, tast en zicht. Hierdoor krijgen we informatie binnen over de wereld om ons heen. Binnen de SI spelen drie minder bekende zintuigen ook een heel belangrijke rol: het evenwichtsgevoel, de informatie uit spieren/gewrichten en de informatie uit inwendige organen. Deze drie geven informatie over ons eigen lichaam. Al onze zintuigen samen informeren ons dus in feite over ons eigen lichaam en de wereld om ons heen.


De hersenen selecteren, voegen samen en verwerken deze informatie zodat we kunnen waarnemen, reageren en handelen. Dit maakt het mogelijk om adequaat te reageren op onze directe omgeving en te functioneren in het dagelijks leven.

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en dit geldt ook voor de sensorische informatieverwerking. Wanneer een kind bijvoorbeeld angstig is voor hoogtes (evenwichtsgevoel en spier- en gewrichtsinformatie) kan dit er toe leiden dat het minder wil klimmen/klauteren, angst ervaart tijdens de gymles of bij de zwemles. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van de motoriek en het zelfvertrouwen van het kind. 


Behandeling richt zich er op om in een gestructureerde omgeving prikkels aan te bieden. Dit gebeurt op een speelse manier. Zo kun je het kind beter leren omgaan met de prikkels. Belangrijk is ook advisering en het aanpassen van de omgeving of dagstructuur van het kind. 

Hierbij wordt aan de hand van vragenlijsten, testen, gesprekken en observaties in kaart gebracht hoe bij dit kind de sensorische informatieverwerking verloopt en wat de invloeden hiervan op het dagelijks leven zijn. Zo nodig wordt de omgeving, zoals een school, gezinsleden of andere hulpverleners, hierbij betrokken. Vervolgens wordt er een plan opgesteld om de problemen in het dagelijks leven te verminderen, dit is altijd gerelateerd aan de hulpvraag van het kind of zijn omgeving. Dit wordt onder andere gedaan door te werken met materiaal dat de zintuigen stimuleert en door het gebruik van hulpmiddelen.

7

EMDR en traumatherapie

-Tekst volgt-